zondag 7 oktober 2012

dag 1

We moesten allemaal vroeg uit de veren want om 7 uur vertrok de bus richting Frankrijk. Na een tijdje rijden zagen we allemaal dat het weer niet echt mee zat. De sfeer in de bus zat goed, 2 mensen hadden een gitaar mee en zo kon de rest meezingen. De dag was goed opgevuld. Het eerste wat op de planning stond was Cité Radieuse in Briey. Daarna reden we door naar Centre Pompidou in Metz. Het was even zoeken om dit gebouw te vinden, maar iedereen vond het prachtig. Daarna zijn we doorgereden naar ons hotel dat gelegen was in Epinal. De kamers waren al ingedeeld en zo konden we gezellig gaan eten in een kortbij gelegen restaurantje. Van de drukke dag was iedereen best wel moe en hadden we allemaal een goede nachtrust.



dag 2 

Om 7u20 konden we allemaal onze knieën onder de ontbijttafel schuiven in het hotel, daar konden we genieten van een goed ontbijt want om 8u ging onze tocht weer verder. Vandaag was het ook weer een regenachtige dag. Maar regen of niet, de gebouwen die op het programma stonden zouden en moesten we bezoeken. Vandaag was de drukste dag van heel de reis. Ik moest ook mijn mondeling brengen bij het museum Tinguely. Het was ook weer een leuke dag waarop we veel geleerd hebben. We waren wel blij toen we allemaal het hotel zagen waar we die nacht gingen verblijven. Iedereen keek uit om in het zwembad van het hotel te gaan zwemmen. Wanneer de kamers weer waren ingedeeld was iedereen zich snel gaan omkleden voor een plons in het water te maken, maar het zwembad was gesloten wegens werken. Tegen de avond zijn we met de klas gaan eten want de leerkrachten hadden gereserveerd. Daarna was het weer tijd om te gaan slapen want de laatste dag moesten we ook nog allemaal fit zijn. 















dag 3

Om 8u konden we gaan ontbijten. Het was de laatste dag, we vonden de reis allemaal fijn maar waren toch ook blij dat we weer naar huis konden gaan. Maar eerst gingen we nog het Vitra Design Museum bezoeken, waar we allemaal zolang op hadden gewacht. En het wachten was dat wel waard want het was echt heel mooi. Daarna zijn we gaan eten en winkelen in Saarbrucken, dit was de laatste stop van onze GIP-reis. Rond 22u waren we terug in Hasselt waar de mama's, papa's en liefjes ons stonden op te wachten. Het was een leuke reis waar we elkaar nog beter hebben leren kennen en waar we veel hebben kunnen opsteken van de gebouwen.






Op de reis zijn me heel wat gebouwen positief en negatief bijgebleven en die zou ik even op een rijtje willen zetten.

POSITIEF BIJGEBLEVEN

Centre Pompidou-Metz van Shigeru Ban 



Dit gebouw vond ik één van de mooiste gebouwen die we zijn gaan bezichtigen. Wat ik vooral mooi vind aan dit gebouw is het zwevende dak dat een Chinese hoed voorstelt, de houten constructie onder het dak en de glazen kijkdozen. 

Schaulager in Basel Münchenstien van Herzog & de Meuron




Voor mij straalt het gebouw iets 'groots' uit. Ik vind de combinatie van materialen ook zeer mooi, de witte muur dat samen is gebracht met de steenachtige muur. De raamopeningen zijn ook goed opgevat. In de witte strakke muur gebruikt men vooral kleine strakke ramen terwijl ik de steenachtige muur het raam luikt op een barst. Ik vind het wel jammer dat we het gebouw binnenin niet konden bezichtigen.

Stadion St-Jacob park Basel van Herzorg & de Meuron




Wat ik vooral mooi vond aan dit gebouw zijn de vlakjes gemaakt uit plexiglas die geopend kunnen worden als ramen. De gevel kleurt in het donker ook op in de kleuren van de club. Dit had ik graag ook eens willen bezichtigen. 

Museum der Kulturen van Herzorg & de Meuron 



De vorm van het dak vind ik zeer mooi, en de werking met de kleine vlakjes geven een meerwaarde aan dit gebouw. Het nieuwe dak past ook mooi bij het gebouw.

Museum Tinguely van Mario Botta 



Wat mij vooral aanspreekt in dit gebouw is de lange glazen gang met aan de zijkant de ramen waardoor je uitkijkt op het water. 

Messeturm Basel van Morger, Degelo & Marques




Van dit gebouw heb ik zelf niet zo al te duidelijke foto's kunnen maken omdat het zeer groot was en het heel hard waaide op het moment dat wij gingen kijken. 
Waarom mij dit aansprak ? Omdat het gebouw vooral bestaat uit ramen en dus heel open is en omdat het gebouw zo groot is. 

Vitra Design Museum en architectuur park met gebouwen van verschillende architecten



Het Vitra Design Museum behoort ook tot mijn favorieten. Ik vond het gebouw gewoon prachtig ! Het heeft een heel aparte vorm. Vooral omdat het bestaat uit meerdere delen. En het zijn allemaal dezelfde vormen die op een verschillende manier op elkaar zijn gezet. De raamopeningen aan de uiteinden van de afzonderlijke gebouwen vind ik ook zeer mooi.


De werking van de vorm en kleur in dit gebouw vond ik knap gedaan, omdat wit een strakke kleur is maar de speciale vormen breken de kleur wit en zo bekom je toch nog tot iets heel speciaals waar je niet snel op uitgekeken bent. 

NEGATIEF BIJGEBLEVEN

Cité Radieuse van Le Corbusier 




De buitenkant van het gebouw vond ik nog wel mooi. De binnenkant was voor mij echt teleurstellend. Het gebouw deed me denken aan de huisjes in Bokrijk. Ik voelde me echt niet thuis in dit gebouw. Het was oud en klein en de materialen waar de architect mee gewerkt heeft spraken me ook niet zo aan. 

Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp van Le Corbusier




Ik heb heel erg uitgekeken om dit gebouw te gaan bezoeken en mijn verwachtingen waren ook hoog, de buitenkant heeft aan mijn verwachtingen voldaan maar de binnenkant vond ik maar zwak. Ik dacht dat het veel groter ging zijn en dat de werking van de ramen met kleuren meteen in het oog gingen springen, maar dit was niet het geval voor mij. 

bespreking museum Tinguely

Op onze Gip-reis was het de taak van mij en Eline om museum Tinguely te bespreken.
Hier wil ik de informatie tonen die wij onze medeleerlingen konden geven.


INFO MUSEUM

Het museum Tinguely is gelegen in Basel op de rechter Rijnoever in het Solitudepark. In dit gebouw kan je de werken van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely bezichtigen.
Het museum is ontworpen door Mario Botta in opdracht van F.Hoffmann. In oktober 1994 zijn ze gestart met de bouw en de opgravingen van het Tinguely museum. De voltooiing kwam er in augustus 1996, de opening pas in oktober.

BIOGRAFIE

De architect van het museum Tinguely is Mario Botta. Hij is geboren in Zwitserland op 1 april 1943. Voor zijn studies trok hij naar Milaan waar hij studeerde aan Liceo Artistico. Daarna week hij uit naar Venetië waar hij aan het Istituto Universitario di architettura studeerde. Hij inspireerde zich op andere bekende architecten onder andere le Corbusier. In 1970 richtte hij zijn eigen architectenbureau op in Zwitserland. Zijn gebouwen bevinden zich niet alleen in Zwitserland.

HANDTEKENING ALS ARCHITECT

Botta legt duidelijk de nadruk op topografische omstandigheden en het streven naar een geometrische ordening. In elk gebouw van hem is geometrie terug te vinden. In 1 van zijn werken is dit duidelijk te zien, dat is het museum voor hedendaagse kunst in San Francisco. Dit gebouw staat bekend voor zijn opvallende geometrische vormen die trapsgewijs inspringen. Subtiel zichtbaar is de manipulatie van het daglicht.  En ten tweede werkt Botta ook heel graag met terracottategels, baksteen en speklagen van gekleurd betonsteen.

MATERIAALGEBRUIK

 Voor het Tinguely museum werkte hij met verschillende soorten materialen. Voor de vloeren gebruikte hij onder andere geglazuurd grijs parket. Het interieur hield hij sober door gebruik te maken van witte muren bestaande uit gipskarton.
Als gevelsteen koos hij voor zandsteen. Het is een glad afgewerkte steen met een roodbruine kleur.
Voor het plafond gebruikte hij witte MDF panelen met een akoestische functie.

OPBOUW

 Het museum bestaat uit een groot gebouw, waarin alles wordt tentoongesteld. Langs de Zuidkant van de rivier bevindt zich een lang verhoogd architecturaal element. Dat zich als het ware loskoppelt van het belangrijk lichaam (het hoofdgebouw). Het wordt als het ware gezien als een promenade langs de Reine. Het heeft als bedoeling de blik van de bezoekers te leiden naar het water. Het hoogtepunt van het gebouw bevindt zich aan oostelijke kant. Een torenhoge gevel trekt meteen de aandacht. Daar bevinden zich 3 tentoonstellingsruimte, op 3 verdiepen. Het gebouw heeft in totaal 5 aaneengesloten structurele uitbreidingen.
 
TENTOONSTELLINGSRUIMTEN

 De tentoonstellingsruimtes bestaat uit vier verschillende niveaus. Het eerste niveau is gelegen 2,90m boven de grond, dit is een galerijachtige gang waarvan ene kant zeer open is en de andere kant leidt tot showrooms.  Een ander niveau is gelegen op een hoogte van 7,85m, dit bestaat uit een aantal klassieke kamers met dakramen dat zorgt voor natuurlijk daglicht. Vanaf hier dalen de bezoekers af naar een ander niveau dat 3m onder de grond  gelegen is, hier zijn planten ondergebracht. De bezoekers eindigen op de begane grond in de grootste tentoonstellingsruimte van het museum, hier zijn monumentale sculpturen te vinden. Deze tentoonstellingsruimte is verdeeld in 5 gebieden die afgestemd zijn op het park.

FUNCTIES GEBOUW

Binnenkomen doe je in een gigantisch grote hal waar plaats is voor wel 20 machines, kunstwerken van Tinguely.
In het museum is er een galerij met vier expositiezalen gelegen. In de kelder bevindt zich een crypte. Voor iedereen is er een leuk plekje te vinden, zo kan je na het bezichtigen van het gebouw ook terecht in een museumshop. Verder is er ook nog een lezingzaal. Men heeft ook een loopbrug over de Rijn gelegd waar je als bezoeker ook terecht kan. Bezoekers kunnen hun ogen laten ronddwalen in Gallery Bistro met Rheinterrasse en hun fantasie de vrije loop laten in het restauratie atelier. Voor het museum is ook een opslagruimte voorzien en een garderobe.

Het gebouw heeft een totale grote van 6057m² waarvan de tentoonstellingsruimte 2866m² in beslag neemt.

La Fortezza
NOG ENKELE LEUKE WEETJES!

- Botta maakte het ontwerp van het complex La Fortezza, gelegen in Maastricht.

- Zaterdag 18 juni 2011 verscheen in De Standaard dat Botta zijn plannen voor een kantoorgebouw in Genk is komen voorstellen, dit is zijn eerste werk in België.

- Toen hij 16 was maakte hij zijn eerste ontwerp voor een familiewoning.

kantoorgebouw Genk
- In Nederland is het verboden om zandsteen te bewerken, dit omdat er kwartsstof vrijkomt en dit schadelijk is voor de gezondheid.

- De bouw van het museum Tinguely is mogelijk geweest dankzij een gift van een farmaciebedrijf aan de stad Basel.






Bronnen:
http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=504
http://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Botta
http://www.botta.ch/
http://www.tinguely.ch/de.html